vrijdag 17 juli 2015

Boottochtjes, zwemmen en een fantastische ervaring

"O17 juli 2015
Om 4.45 uur zijn Peter en ik wakker. Er staat een boottochtje gepland om 5.30 uur en we besluiten dat alleen Peter meegaat en ik bij de (nog slapende) kids blijf. Peter gaat met de groep en Manfred op pad en varen over de kanalen van de rivier op zoek naar dieren.
Ze zien: een kaaiman, apen, toekans, leguanen, veel verschillende soorten vogels.
Na terugkomst gaan we ontbijten. Na het ontbijt maken we een wandeling door de tuin. Hij vertelt ons over de verschillende soorten planten, bomen en dieren die hier leven en bekijken de vlindertuin en kikkertuin.
Daarna is het tijd voor een lekkere duik in het zwembad.
Na de lunch ga ik mee met de boottocht en blijft Peter bij de kids. Viggo slaapt een uurtje en Peter en Resa doen leeshuiswerk en een spelletje. Daarna zwemmen ze nog een uurtje.
Tijdens de boottocht zie ik: een aap, een 2-tenige luiaard, kaaimannen (ook een zwemmende), veel vogels en schildpadden. De natuur is hier zo prachtig!
Nadat ik terug ben smeren we ons weer helemaal in met DEET en doen onze donker gekleurde lange broeken en shirts aan. We gaan, na een snelle avondmaaltijd, op pad voor een hele speciale en unieke ervaring. We krijgen een lokale gids en varen met de boot naar het dorpje Tortuguero. We lopen op een pad parallel aan het strand, het is inmiddels helemaal donker. We moeten wachten bij een soort van hut, met nog een paar andere groepjes. De gids legt uit wat er gaat gebeuren. Er zijn mannen die over het strand lopen op zoek naar schildpadden die het strand op komen om eieren te leggen. Als de schildpadden een nest hebben gemaakt en ze bezig zijn met het leggen van de eieren is het veilig om dit te gaan bekijken en storen we schildpad niet meer omdat deze in een soort van trance is. 
We zitten daar, in het donker, te wachten en na een tijdje komt de "spotter" onze gids vertellen dat hij een schildpad heeft gevonden waar we naartoe kunnen. Het is stikdonker op het strand en met een speciale zaklamp, met rood licht om de schildpadden niet te storen, lopen we het strand op achter de gids aan. We moeten een klein zandbergje op en een bosje in en dan zien we de schildpad (het is een green turtle). Ze is zeker 1,5 meter lang, wat een mooi beest! Ze is bezig eieren te leggen en bij het licht van de speciale zaklamp kunnen we zien hoe de eieren in het nest vallen. Wat een bijzondere ervaring!! We mogen niet te lang blijven en gaan weer met de gids op het strand staan. We moeten daar even wachten. Het is gelukkig droog maar we zien wel onweer boven zee. De woeste zee, het donker, het onweer...het maakt het nog spannender allemaal. Na een minuut of 10 mogen we nog een keer bij de schildpad gaan kijken. Ze is klaar met het leggen van eieren en is bezig met haar grote poten het nest te bedekken met zand. Dit is ook heel mooi om te zien. De kids zijn ook erg onder de indruk van alles. We zijn zo blij dat we dit hebben kunnen zien en hebben geluk gehad, want in de maand juli komen er nog niet heel veel schildpadden het strand op. Dit gebied is een beschermd natuurgebied en de schildpadden worden hier heel goed beschermd, bestudeerd en de populatie wordt in de gaten gehouden. Ze waren in het verleden bijna uitgestorven en activisten en uiteindelijk de regering heeft hier gelukkig een stokje voor gestoken. Het bezoeken als toerist is dan ook aan allerlei regels gebonden en wordt streng gecontroleerd, dit merkten wij gisteren ook. Het is ook streng verboden om als toerist 's avonds alleen het strand op te gaan en als je dat wel doet word je gearresteerd. We mochten uiteraard ook geen foto's maken.
We lopen met de gids terug naar de boot en zien onderweg nog een slang, dikke, grote spinnen en een grote kikker. Om 22.30 uur zijn we weer terug bij ons huisje. We doen snel onze, van het zweet doorweekte, kleding uit, douchen even snel (koude douche hier) en gaan dan slapen. Wat een mooie ervaring was dit!

2 opmerkingen:

  1. Geweldige dag, maar het spinnen spotten mag je wel weg laten hoor! ;) prachtige natuur en jullie doen inderdaad spannende dingen, lijkt me een hele ervaring voor de kids. Veel plezier vandaag!

    BeantwoordenVerwijderen